Naslovna Muzika Preminula Anita Palenberg, muza Rolingstonsa

Preminula Anita Palenberg, muza Rolingstonsa

0

Glumica, manekenka i muza benda “Rolling Stones” preminula je juče u 74. godini.

Nekadašnja partnerka Brajana Džounsa i Kita Ričardsa, Palenbergova se pojavila i uz Mika Džegera u krimi drami “Performance” (1970) Nikolasa Rouga.

Vijest o Anitinoj smrti objavila je njena prijateljica, glumica Stela Šnabel (ćerka reditelja Džulijana), na Instagramu. Uzrok smrti još uvijek nije poznat.

Palenbergova je rođena u tada okupiranom Rimu, januara 1944. Otac joj je bio italijanski turistički radnik i umjetnik, a majka njemačka sekretarica. Pošto je izbačena iz njemačkog internata sa 16 godina, počela je da se bavi manekenstvom, prvo u Italiji a potom i u Njujorku, gdje je provodila vrijeme u “Fabrici” Endija Vorhola.

Kada je 1965. otiša na koncert “Roling Stounsa”, uspjela je da dođe do bekstejdža i upozna članove benda. To je dovelo prvo do romanse sa gitaristom Brajanom Džounsom, za koju je kasnije rekla da je ubrzo postala nasilna. Ostavila ga je zbog Kita Ričardsa i njih dvoje su se preselili u London. Imali su troje djece. Međutim, oboje su imali problema sa drogom i rastali su se 1980.

Kružile su glasine da je imala aferu i sa Džegerom, što je i Ričards tvrdio u svojim memoarima, ali je Anita to više puta demantovala.

Međutim, tokom godina koje je provela uz “Stounse”, Anita je bila muza benda. Pjevala je prateće vokale na “Sympathy for the Devil”, a pričalo se da je Džeger miksovao album “Beggars Banquet” 1968. prema njenim sugestijama.

Nakon filma sa Džegerom glumila je i Crnu kraljicu u “Barbareli” i igrala u seks farsi “Candy” (1968) uz Marlona Branda i Ričarda Bartona. Vratila se pred kamere u šezdesetim, u filmovima “Go Go Tales” (2007) i “4:44 Last Day on Earth” (2011) Ejbela Ferare i “Mister Lonely” (2007) Harmonija Korina.

U zrelijim godinama okušala se kao dizajnerka i 1994. završila četvorogodišnje studije modnog i tekstilnog dizajna u prestižnom koledžu Sejnt Martins u Londonu. Međutim, modnu industriju je opisivala kao “previše oholu, problematičnu i lažnu”. Razmišljala je i da piše memoare ali se brinula da će biti previše “pohotljivi”.

“Imala sam nekoliko izdavačkih kuća koje su bile zainteresovane i sve su htjele nešto “masno”. Uostalom, svi danas pišu autobiografije te je i to jedan od razloga zašto ja neću. Ako jedna Poš Spajs (Viktorija Bekam – prim. nov) može da ima autobiografiju, onda ja ne želim da imam svoju!”, izjavila je Anita za “Gardijan” 2008.

Imala je hepatitis C i dvije operacije kuka, pa je posljednjih godina koristila štap. Nakon potpune detoksikacije početkom 1980-ih, jedno vrijeme se klonila droge, ali im se kasnije vratila. Međutim, 2014. je tvrdila da je već 14 godina čista što se tiče narkotika.

Prestala je da pije 1987. ali i tu je klonula 2004, poslije druge operacije kuka, i redovno je posjećivala sastanke Anonimnih alkoholičara.

U jednom intervjuu 2016. rekla je da je spremna da umre.

“Toliko sam toga ovdje uradila. Moja mama je umrla u 95. Ne želim da izgubim svoju nezavisnost. Sada imam preko 70 a, da budem iskrena, nijesam vjerovala da ću da doživim četrdestu”, priznala je tada.

Iza sebe je ostavila dvoje djece koje ima sa Ričardsom, Marlona i Andželu, i petoro unučadi. Drugi sin, Tara, preminuo je kao beba 1976.

Komentari

avatar