Naslovna Region Prva gej premijerka na Balkanu

Prva gej premijerka na Balkanu

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao je Anu Brnabić, koja je otvoreno priznala da je gej, za premijerku Srbije.

Vučić je rekao da je u narednom periodu važno obezbijediti dalje jačanje međunarodnog ugleda kako na Zapadu tako i na Istoku, na putu ka EU, sa Ruskom Federacijom, Kinom…

“Neophodno je sačuvati punu disciplinu u trošenju novca, a povećanjem plata u javnom sektoru i penzija pokazaće se dosadašnji uspjesi”, rekao je Vučić i naveo da premijer mora da se bavi daljim smanjjenjem stope nezaposlenosti, a cilj je da bude ispod 10 odsto.

Brnabić je 15. mandatar po redu od 1990. godine kada je u Srbiji uvedeno višestranačje.

Mandatar u narednim danima treba da saopšti ko su članovi njegovog kabineta, a predsjednica parlamenta treba da sazove sjednicu na kojoj će biti izabrana nova vlada, a novi premijer treba da podnese ekspoze u kome će iznijeti ciljeve i program vlade. Nova vlada trebalo bi da bude izabrana do 23. juna za kada je zakazana inauguracija predsjednika Vučića.

Ko je Ana Brnabić?

Kada je Brnabićku Vučić predložio za ministarku državne uprave i lokalne samouprave u prvi plan izbila je njena seksualna orijentacija, pa su čak i svjetski mediji javili da je to “apsolutna novina u konzervativnoj balkanskoj zemlji”.

Njen izbor naišao je na odobravanje stručne javnosti i istovremeno, prema ocjenama brojnih svjetskih medija, pokazao privrženost Srbije evropskim vrijednostima kada je riječ o položaju LGBT zajednice.

Brnabić je nekada radila u američkom USAID-u, a član je beogradske tink-tenk organizacije “Eas west bridge”, čija je članica bila i ministarka Zorana Mihajlović.

Posjeduje MBA diplomu iz marketinga sa Hull univerziteta u Engleskoj i više od devet godina iskustva na menadžerskim pozicijama na različitim projektima međunarodnog razvoja, kao i u Vladi Srbije.

Prije ministarske funkcije bila je predsjednica upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Izvršni je direktor Pexim fondacije od njenog osnivanja 2010. godine, a pored toga, angažovana u kompaniji Continental Wind Serbia (CWS), gdje radi na realizaciji investicije vrijedne 300 miliona eura u vjetropark u opštini Kovin.

Jedan je od osnivača konsultantske firme Development Consulting Group (DCG), a vodila je Regionalnu stručnu grupu za komunikacije i PR za Development Alternatives Inc (DAI).

Komentari

avatar