Naslovna Zdravlje Koliko kalorija dnevno treba da unesemo

Koliko kalorija dnevno treba da unesemo

0

Leto nam stiže, a mnogi baš sada razmišljaju o dijeti kako bi se “stesali” za plažu. Međutim, većina ne razume važnu stvar kod mršavljenja – unos kalorija.

Jedno novo istraživanje je otkrilo da veliki broj ljudi ne zna šta treba da unosi na dnevnom nivou u okviru zdrave ishrane.

Zahvaljujući “unosu čiste hrane” i brojnim modernim dijetama, razumljivo je da više nismo sigurni kojim smernicama za pravilnu ishranu treba da verujemo, upozorava organizacija za brigu o zdravlju i dobrobiti Benenden.

U istraživanju sprovedenom na 2.000 odraslih Britanaca, ustanovljeno je da 44 odsto njih ne zna koliki dnevni unos kalorija treba da bude.

Ono što iznenađuje, međutim, jeste činjenica da su mladi starosti između 18 i 24 godine najviše znali o ishrani. Više od dve trećine je znalo da odredi koliko kalorija treba da unosi.

Za razliku od njih, 51 odsto starijih od 45 godina nije znalo ništa o tome.

Prema podacima Nacionalne zdravstvene službe (NHS), muškarci treba da unose 2.500 kaorija dnevno da bi održali telesnu težinu, dok žene treba da se drže 2.000 kalorija – razlika je ekvivalentna unosu samo dva jajeta i dve banane.

Pored toga, 83 odsto nije znalo koliki je preporučeni dnevni unos šećera, dok 77 odsto njih to nije znalo za unos soli.

Isto tako, 45 odsto ispitanika nije znalo razliku između prirodnog i rafinisanog šećera, a 55 odsto je priznalo da ne zna da je slatki krompir veliki izvor ugljenih hidrata.

Ovakvi rezultati su zabeleženi uprkos činjenici da smo zasuti savetima u vezi sa ishranom i da Svetska zdravstvena organizacija navodi maksimalan preporučeni unos na etiketama svih proizvoda.

Istraživanjem je takođe ustanovljeno da muškarci manje znaju o ishrani od žena.

Komentari

avatar