Naslovna Društvo Mediji širili dezinformacije: Građani Srbije i dalje mogu sa ličnom u CG

Mediji širili dezinformacije: Građani Srbije i dalje mogu sa ličnom u CG

0

Srpski portal Kamatica prenio je danas dezinformaciju da građani Srbije u Crnu Goru više neće moći da putuju samo sa ličnom kartom, već će im za prelazak državne granice biti potreban pasoš. 

Ovu vijest prenijeli su brojni mediji u Srbiji, pa se povodom toga oglasilo i crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Državljani Republike Srbije, kao i do sada, mogu ulaziti, prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 30 dana sa važećom ličnom kartom, odnosno drugom ispravom na osnovu koje se može utvrditi njihov identitet i državljanstvo”, kažu iz resora.

Kada putuju sa trećim licem, djeci do 18 godina, odnosno maloljetnim licima, građanima Srbije je potrebna pisana i ovjerena saglasnost roditelja.

“Takođe, prilikom prelaska granice, bilo da putuju u pratnji roditelja ili trećeg lica, maloljetna lica koja ne posjeduju ličnu kartu ili putnu ispravu  potebno je da sa sobom imaju izvod iz registra rođenih ili zdravstvenu knjižicu. Ovo nije novina, već praksa koja se primjenjuje već nekoliko godina unazad”, dodaju iz Ministarstva vanjskih poslova.

Iz Granične policije Srbije za N1 je rečeno da se za sada niko nije žalio zbog vraćanja sa crnogorske granice.

Sa druge strane, vozači autobusa su za portal Kamatica rekli da je u proteklih 24 sata veliki broj naših turista vraćen sa crnogorske granice jer nijesu kod sebe imali pasoš, odnosno putnu ispravu nijesu posjedovala djeca koja su putovala sa roditeljima.

Ovaj portal je pisao da je poslije priključivanja Crne Gore NATO-u došlo do promjene zakona, pa je sada za ulazak u našu zemlju potrebno posjedovati pasoš.

Komentari

avatar