Naslovna Zanimljivosti Ne sunčaš se, a pocrniš? Evo kako!

Ne sunčaš se, a pocrniš? Evo kako!

0

Nakon brojnih upozorenja o štetnosti UV zraka, naučnici su smislili način da pocrnite bez sunčanja ili odlaska u solarijum.

Naučnici su uspjeli da proizvedu lijek koji oponaša efekte koje sunce ima na kožu, ali bez štetnih UV zračenja, i to tako što podstiče lučenje melanina.

Naučni tim iz Masačusetsa se nada da će ovo otkriće spriječiti obolijevanje od raka kože i usporiti starenje kože.

UV zraci čine kožu tamnijom, ali uzrokuju štetu. Suprotno tome, ovaj lijek, zapravo krema koja se nanosi na kožu, nema štetne efekte, već samo podstiče proizvodnju melanina.

Ako ste već pomislili da jednostavno nanesete kremu za samopotamnjivanje, dr Dejvid Fišer, vođa istraživačkog tima, ima odgovor na to.

Dr Fišer objašnjava da kreme za samopotamnjivanje bukvalno boje kožu, bez ikakve zaštite, a dobro rješenje nikako nisu ni solarijumi.

U svakom slučaju, ovaj tim nije motivisan da napravi novu kremu za kojom će žene “ludeti”, već ih motiviše sve veći broj oboljelih od raka kože.

“Naš cilj je da stvorimo novu zaštitu od UV zračenja i obolijevanje od raka”, kaže Fišer.

On objašnjava da se “taman pigment”, odnosno povećana proizvodnja melanina povezuje sa smanjenim rizikom obolevanje od raka kože. I u tome je prava vrijednost novog otkrića!

Sprovedeni testovi su pokazali da je melanin, proizveden nakon korišćenja ovog lijeka blokirao štetno UV zračenje.

Na kraju, naučnici žele da kombinovanom upotrebom njihovog leka i kreme za zaštitu od UV zračenja stvore maksimalnu zaštitu.

Dr Fišer naglašava da apsolutno svako treba da koristi kremu za sunčanje, ali razumije da je “mana” to što krema sprečava da pocrnite.

Iako se ova krema za sada pokazala savršeno bezbjednom za upotrebu, naučnici žele da sprovedu još neke testove prije nego što se nađe u komercijalnoj upotrebi.

Komentari

avatar