Naslovna Ostali sportovi Adžić: Mlade treba da čuvamo, prioritet su kvalifikacije za Igre u Japanu

Adžić: Mlade treba da čuvamo, prioritet su kvalifikacije za Igre u Japanu

0

Selektor naših rukometašica Dragan Adžić neće mijenjati kurs, potvrdio je poslije plasmana ženske rukometne reprezentacije Crne Gore na Svjetsko prvenstvo (deseto takmičenje u nizu). Očekuje da se, djevojkama koje su u baražu sa Bjeloruskinjama izborile vizu za Mundijal, priključe Suzana Lazović, Andrea i Bobana Klikovac! Prostora za još neka imena ima. Biće ih i iz okvira mlađih selekcija.

“Sljedeće takmičenje je još jedno na kojem ćemo raditi i pokušati da dobijemo širinu i snagu. Prvo izborno je 2018. godine, a do tada moramo da uradimo sve kako bi se plasirali i spremno dočekali Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Korake koje smo do sada napravili su pravi i sa posljednjim rezultatom su potvrđeni u najtežoj mogućoj situaciji. Treba da nastavimo i da vjerujemo u mlade. Da ih čuvamo u ŽRK Budućnost, kroz kvalifikacije i Svjetsko prvenstvo i dođemo do željenog cilja i do reprezentacije koja će biti mlada, ali sposobna da pobijedi velesile i plasira se na kvalifikacije za OI”, rekao je Adžić.

Smjena generacije od decembra prošle godine na EP u Švedskoj, tek je u baražu za SP, u dvomeču sa reprezentacijom Bjelorusije, dobila odgovarajuću potvrdu.

“Mentalna snaga i energija među njima da se dokažu je presudila. I sa ovim posljednjim mečom sam zadovoljan, jer smo dobili još neke igračice. Bogu hvala, sačuvali smo one koje su rizikovale zdravlje sa povredama kao Majdu, Milenu i obje Đine. Bobanu, nažalost, nijesmo mogli koristiti. Ali, sve je na kraju završeno kako treba i sa dobrom emocijom idemo na pauzu. Sa novom žejom i potrebom da i ubuduće podižemo nivo igrača i stvaramo širinu, a onda u dobrom raspoloženju sačekamo najvažnije takmičenje u 2018. godini.”

Dvije stresne utakmice, tvrdi Adžić, donijele su, osim prolaza, još nešto što je skoro jednako važno kao Mundijal.

“Drago mi je što je ovaj mladi sastav uspio da nadvlada stres i iskaže odgovornost koju su na pleća preuzeli protiv kvalitetne reprezentacije. Ovo je nemjerljiva dobit, bićemo spremniji za nove izazove, sa šansom da pobjeđujemo jače reprezentacije od sebe.”

Krajem septembra „crvene“ počinju kvalifikacije za EP. Adžić se nada da će do tada djevojke koje su propustile akcije baraža, pomoći ekipi u novim okršajima.

“Vjerujem da ćemo imati zdrave i ove koje su ovdje bile rovite i one koje nijesu mogle sa nama da budu. Sa septembarskim kvalifikacijama ulazimo u najvažnije takmičenje i svaki kvalifikacioni meč za EP biće bitan. Želja nam je da se plasiramo i pozicioniramo kao broj jedan u grupi. I da tada obezbijedimo kvalifikacije za OI u Tokiju.!

Baraž utakmice i utakmice na EP u Švedskoj pokazale su da novi crnogorski tim ima manjih ili većih problema na poziciji desnog beka. Talenat Đurđine Malović je nesporan, ali je potrebno vrijeme da vrati takmičarski osjećaj. Posljednje dvije i po godine, zbog povreda, se oporavljala. Adžić na nju, osim nekoliko minuta prve baraž utakmice, nije mogao da računa, a u sastavu nije bilo još jedne ljevakinje iz Vardara Andree Klikovac. Zbog toga je improvizovao sa dešnjakinjom Jelenom Despotović, ali nije bilo idealno. Sve do trenutka kada je šansu, od drugog poluvremena u Bjelorusiji, ukazao Sanji Premović.

“Kroz ovo okupljanje je podigla sebe i ekipa joj je vjerovala. Generalno su to igračice iz njene generacije, sa juniorskog prvenstva svijeta u Južnoj Koreji, ali i mlađe. Dala je značajan učinak. Neke zamisli protivničkog trenera je uspjela da anulira. Izgradila se i podigla na nivo pred dalja okupljanja reprezentacije. Što me raduje”, jasan je Adžić.

Kazali ste da ovakve i slične utakmice stvaraju velike igrače. Ima li nagovještaja da će Crna Gora, pored već dokazanih, u budućnosti se oslanjati na još neke?

“Prije svega, vjerovao sam u njih, kao i u prethodne generacije, da će kada se otvore vrata, zgrabiti šansu. I one su to uradile, vođene sa najiskusnijim i djevojkama koje su od početka tu, a to su Milena, Majda i Marina. Ispunjenost je velika.”

Kako ste se nosili sa pritiskom?

“Ulog je bio ogroman. Najkritičnija tačka možda otkad sam selektor je bila upravo ova pred Bjelorusijom. Jer, učešće na velikim takmičenjima je najveća dobit. Preskakanje je nenadoknadivo. Velesile kao što je Rusija -olimpijski prvak, Švedska, Mađarska i još neke su sebi dozvolile da ne učestvuju, a mala Crna Gora nije. To je nešto krucijalno u radu sa ženskim rukometom. Važnije od rezultata Budućnosti u Ligi šampiona. Drago mi je da smo uspjeli i potencijal i snaga Crne Gore je tu. A to znači da možemo da gradimo i rastemo u narednom periodu.”

Opet ponosni ili… ?

“Ponosan sigurno. Ali više puta sam bio ponosan, tako da bi sada prikladnije bilo da kažem da smo dobili potvrdu kvalitetnog dugogodišnjeg rada u Crnoj Gori. Potvrdu rada sa mlađim kategorijama, kao zalog za budućnost”, poručio je Dragan Adžić.

Komentari

avatar