U američkom Kongresu pokrenuta je istraga o boravku bivšeg operativca CIA Džozefa Asada u Crnoj Gori u vrijeme navodnog pokušaja državnog udara, piše Wall Street Journal.

Asad se pominje i u optužnici protiv 14 osoba koje crnogorsko specijalno tužilaštvo tereti za organiozvanje državnog udara na dan izbora. U optužnici se tvrdi da je Asad u ime Demokratskog fronta tražio pomoć od američke privatne bezbjednosne agencije za kontraobavještajni nadzor i izvlačenje ljudstva u vrijeme izbora, prenijele su Vijesti.

Prvooptuženi u ovom slučaju su Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, za koje SDT tvrdi da su pripadnici ruske tajne službe a optužnicom su obuhvaćena i dva čelnika DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, podsjećaju Vijesti.

Wall Street Journal navodi da su zvaničnici Kongresa saopštili žele da utvrde da li je Asad, namjerno ili ne, uvučen u navodnu rusku zavjeru koju iz Moskve demantuju.

Američki list dodaje da je Brajan Skot, bivši agent CIA i direktor Patriot Defense Group, rekao da je njegov službenik pričao sa Asadom o bezbjednosnom poslu u Crnoj Gori za kompaniju koja je povezana sa PDG.

On je objasnio da nije znao da li je taj posao podrazumijevao izvlačenje ljudstva, i dodao da je PDG brzo odbio taj posao jer nije bio u skladu sa njihovom misijom da pomažu američke kompanije u inostranstvu.

Wall Street Journal prenosi da je Asad odbio je da govori za ovaj list te da je njegov advokat Vinsent Sitro, rekao je da je Asad bio u Crnoj Gori da pomogne prijatelju i kolegi koji je vodio kampanju opozicije.

Sitro je potvrdio da je bilo kontakta između Asada i PDG ali rekao da njegov klijent nije imao ništa sa zavjerom i negirao da je ovaj radio kao špijun za Ruse ili bilo koga drugog.

Sitro je potvrdio da Asad sarađuje sa američkim vlastima “kako bi razjasnio dezinformacije koje stižu iz Crne Gore”, i dodao da njegov klijent nije pod istragom.

Predsjednik Odbora za obavještajna pitanja donjeg doma Kongresa Devin Nunjes rekao je da treba da bude istražen slučaj ukoliko su Amerikanci bili umiješani u njega. Iz ovog odbora su već kontaktirali Asada i Skota da bi im postavili pitanja a Ninjes je nedavno boravio u Crnoj Gori gdje se sastao sa tužiocima u vezi sa optužbama o ruskom učešću, prenio je WSJ.

Nunjes je saopštio da je riječ o “pokušaj ruskih interesa da se sruši pro NATO vlast”.

Američki list piše da je Aron Šaviv vodio kampanju za Demokratski front, vodio kampanju za Demokratski front i dasu ga pratili i zaustavljali crnogorska policija i bezbjednosne službe”.

WSJ prenosi I tvrdnju neimenovanih crnogorskih zvaničnika “da nema indicija da su Šaviva pratile vojne ili bezbjednosne službe”.

Šaviv je rekao WSJ da je od Asada tražio da sprovede procjenu bezbjednosti te daje Asadov advokat rekao je da je njegov klijent dao procjenu Šavivu i onda otišao na dan izbora.

Iz crnogorskog tužilaštva, međutim, naveli su da je problematično vrijeme Asadovog izlaska iz zemlje jer se postalvja pitanje zašto bi savjetnik za bezbjednost napustio klijenta na dan izbora, nekoliko sati nakon široko publikovanog hapšenja navodnih zavjerenika.

Šaviv je rekao da je crnogorska vlast bila suočena sa porazom na oktobarskim izborima i da je razglasila “najaljkaviju teoriju zavjere ikad smišljenu”.

Komentari

avatar