Naslovna Politika SAD cijene doprinos VCG

SAD cijene doprinos VCG

0

SAD cijene doprinos Vojske Crne Gore u borbi sa savremenim bezbjednosnim izazovima, prijetnjama i očuvanju međunarodnog mira učešćem u međunarodnim misijama, poručio je načelnik Združenog Generalštaba Oružanih snaga sad, Džozef Danford.

Načelnik Generalštaba VCG, Ljubiša Jokić razgovarao je u Vašingtonu sa Danfordom.

“Danford je izrazio snažnu podršku Oružanih snaga SAD-a crnogorskim integrativnim procesima i odao priznanje VCG na uspjehu koji je postigla u reformi odbrambenog sektora”, kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Navodi se da je Danford izrazio spremnost Pentagona da nastavi sa podrškom Crnoj Gori na evroatlantskom putu, kao i jačanju njenog strateškog partnerstva sa američkom državom Mejn.

“Jokić je upoznao sagovornika sa najvažnijim aktivnostima VCG, uz težište na nastavku započetih procesa integracije u NATO, unapređenju vojnih kapaciteta i sposobnosti, kao i daljem crnogorskom doprinosu u jačanju regionalne stabilnosti”, kaže se u saopštenju.

On je, navodi se, upoznao Danforda i sa prioritetima u daljem radu i planovima modernizacije VCG.

Jokić je, prvog dana zvanične posjete SAD-u, razgovarao i sa senatorkom savezne američke države Mejn, Suzan Kolins, koja je takođe snažno podržala evroatlantski put Crne Gore i strateški partnerski program između Crne Gore i države Mejn.

“Senatorka je iskazala spremnost da u narednom periodu posjeti Crnu Goru sa ciljem unapređenja postojeće saradnje”, rekli su iz Ministarstva.

Jokić je,kako je saopšteno, zahvalio Kolins na svesrdnoj pomoći koju je država Mejn dala Crnoj Gori tokom evroatlantskih integracija.

On je istakao da je Crna Gora postala članica NATO zahvaljujući, između ostalog, i neprekidnoj i snažnoj podršci Nacionalne garde Mejna VCG.

Kako se navodi, Jokić je podsjetio na brojne aktivnosti kojima su pripadnici VCG unapređivali svoje sposobnosti i izgrađivali čvrste veze sa partnerima iz države Mejn.

On je naglasio da je oko 120 pripadnika Vojske završilo različite kurseve i programe usavršavanja u SAD-u, ali i da se više kadeta iz Crne Gore školovalo i školuje na tamošnjim uglednim vojnim akademijama.

“General je iskazao uvjerenje da će se u narednom periodu dodatno ojačati vojno-vojna saradnja između dvije države, kao jedan od segmenata njihovog strateškog partnerstva”, kaže se u saopštenju.

Najavljeno je da će drugog dana važne posjete, Jokić održati sastanke u saveznom Birou Nacionalne Garde, kao i u Agenciji za odbrambeno-bezbjednosnu saradnju SAD.

Komentari

avatar