Naslovna Svijet Umro nekoliko dana pošto ga je Kim oslobodio

Umro nekoliko dana pošto ga je Kim oslobodio

0

Američki student Oto Varmbir, koga je sjevernokorejski režim u komi oslobodio iz pritvora, preminuo je u svojoj kući u Sinsinatiju, u američkoj državi Ohajo, saopštila je njegova porodica.

“Oto je umro u ponedjeljak u 14.20, okružen porodicom”, navodi se u saopštenju.

Ovaj Amerikanac koji je boravio u Koreji kao turista osuđen je zbog krađe propagandnog materijala na 15 godina zatvora uz težak prinudni rad po optužnici za subverziju.

Predsjednik Donald Tramp osudio je “brutalni režim” Pjongjanga posle smrti 22-godišnjeg studenta.

“Mnogo ružnih stvari se dogodilo”, rekao je predsjednik sinoć na jednom skupu u Bijeloj kući.

Varmbir je bio poslat kući 13. juna iz humanitarnih razloga, kako je naveo sud Sjeverne Koreje, a njegov otac je rekao da je bio “terorisan i zlostavljan” i da je u komi bio više od godinu dana.

U Pjongjangu je bio osuđen je posle jednočasovnog suđenja u martu 2016. na 15 godina zatvora uz prinudni rad zbog djelovanja protiv države, pošto je u suzama priznao da je pokušao da ukrade propagandni plakat.

U Sjevernoj Koreji se u pritvoru nalaze još tri Amerikanca, optužena za, između ostalog, neprijateljsko djelovanje i špijuniranje. Državni sekretar Reks Tilerson izjavio je u utorak da će SAD nastaviti da razgovaraju sa Sjevernom Korejom o njihovom oslobađanju.

Komentari

avatar