Naslovna Društvo PG dobija još jedan most: Ovuda će ići nova zaobilaznica i bulevar

PG dobija još jedan most: Ovuda će ići nova zaobilaznica i bulevar

0

Podgorica ubrzo dobija novi bulevar, most i zaobilaznicu, kojim će se povezati petrovačka i cetinjska magistrala. Ovaj projekat vrijedan blizu 20 miliona eura, danas su potpisali gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović i regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije IFC za Zapadni Balkan Tomas Lubek.

Zaobilaznica će ići od budućeg kružnog toka u Donjoj Gorici (koji će biti kod nekadašnjeg restorana “Palma“) do kružnog toka na putu Podgorica – Petrovac (u neposrednoj blizini distributivno-logističkog centra “Volija”) približne dužine 3,6 km, uključujući i 150 metara dug most preko rijeke Morače.

Stijepović je istakao da je gradska uprava u proteklom periodu veoma posvećeno i naporno radila na pripremi projekta izgradnje Jugozapadne obilaznice i da sa zadovoljstvom može da konstatuje što su stvorene i sve neophodne pretpostavke za brzi početak realizacije tog projekta.

On je podsjetio da je partnerstvom Glavnog grada i IFC-a u Podgorici već realizovana IV faza Miniobilaznice vrijedna 10.150.000 eura kao i izgradnja podvožnjaka i mosta na Ribnici u Maslinama u sklopu II faze Miniobilaznice vrijedna 10.700.000 eura, i saopštio da je izgranja jugozapadne obilaznice samo nastavak uspješne saradnje i partnerstva Glavnog grad i IFC-a.

“Projekat izgradnje jugozapadne obilaznice bio je jedan od prioritetnih projekata u radu gradske uprave, i po veličini investicije, i značaju koji ima za čitav grad, jer će se njegovom realizacijom obezbijediti izmještanje tranzitnog saobraćaja, rasterećenje velikog broja saobraćajnica i nesmetan protok vozila na čitavoj teritoriji Podgorice”, kazao je on.

Stijepović je saopštio da se Podgorica nalazi na raskrsnici svih značajnih putnih pravaca, te stoga očekuje se da će izgradnja jugozapadne obilaznice značajno doprinijeti poboljšanju lokalnih i međunarodnih putnih veza, a izmještanjem tranzitnog saobraćaja izvan grada doći će i do smanjenja zagađenja vazduha i buke sto je veoma značajno za očuvanje životne sredine.

“Paraleno sa realizacijom projekta izgradnje Jugozapadne obilaznice otpočeće i relizacija projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, uključujući i gradnju Donjogoričkog bulevara, čime Podgorica postaje jedno od najvećih gradilišta u regionu”, istakao je on.

Menadžer IFC-a za Zapadni Balkan Tomas Lubek je izrazio zadovoljstvo što će se u Podgorici realizovati još jedan značajan kapitalni infrastrukturni projekat koji će koristiti svim građanima i posjetiocima glavnog grada Crne Gore iznoseći ocjenu da očekuje veoma uspješnu saradnju sa Glavnim gradom tokom izgradnje Jugozapadne obilaznice.

Komentari

avatar