Naslovna Košarka Podmlađivanje koje će ostaviti posljedice

Podmlađivanje koje će ostaviti posljedice

0

Generacija koja se domogla vrhunskih rezultata kući se ponovo vratila praznih ruku i sa suzama u očima – košarkašice Crne Gore su prije dvije noći u Pragu doživjele ubjedljiv poraz od Rusije kojim su se oprostile od Evropskog prvenstva sa tri neuspjeha. Bio je ovo veliki debakl za našu žensku košarku pred kojom je buran period.

Pokazalo se da je povreda Jelene Dubljević bila ogroman hendikep i da će bez nje rezultat teško doći. Najbolja košarkašica Crne Gore, djevojka koja je lider tima i oko koje se sve vrtjelo kada je plan igre u pitanju je mnogo nedostajala, a vidjelo se to i u igri “crvenih”. Osim Dubljević, našoj selekciji je nedostajao kontinuitet, jer je bilo mnogo crnih rupa. U svakom meču igra je funkcionisala 20-25 minuta, a nakon toga kao da izabranice Roberta Injigesa nijesu postojale na terenu. Nedostajala je i duža klupa, jer šest igračica nijesu mogle iznijeti cijelo prvenstvo. Podatak da su samo šest igračica prosječno bile na terenu više od deset minuta dovoljno govori da su Crnoj Gori na ovom Eurobasketu bile neophodne dostojne zamje-

Da je Crna Ćora prvi put u dosadašnja četiri nastupa na prvenstvima Evrope nastup završila nakon grupne faze. U Poljskoj 2011, Mađarskoj i Rumuniji 2015. godine košarkašice su bile u četvrtfinalu, dok su u drugoj fazi učestvovale na Eurobasketu u Francuskoj 2013. godine.

Božica Mujović je u odbrani odigrala solidno, ali u napadu nije bila opcija više. Takođe, djevojka od koje se očekivalo da bude glavno napadačko oružje sa klupe je podbacila i očigledno nije mogla da se nosi sa pritiskom. Najbolja igračica Budućnost Bemaksa Irena Matović se na tri meča u Pragu nije upisala u strijelce (0-11 šut iz igre).

Španski stručnjak Injiges je doveden kao neko ko zna kako se prave vrhunski rezultati, ali za kratko vrijeme to nije uspio da uradi. Očigledno mu je potrebno više vremena kako bi se adaptirao na mentalitet naših igračica.

Postavlja se pitanje šta dalje?

Pred ženskom košarkaškom reprezentacijom je period velikih promjena. Kapiten i jedan od simbola ove selekcije Jelena Škerović je istakla da je protiv Rusije bila njena posljednja utakmica u crvenom dresu, Iva Perovanović bi takođe mogla da se oprosti. Naredna akcija su kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2019. godine koje počinju u novembru. Čelnici KSCG će prvo morati donijeti odluku da li će Roberto Injiges i dalje biti selektor, a ukoliko dobije podršku moraće krenuti u podmlađivanje i stvaranje neke nove reprezentacije.

Jelena Dubljević sigurno da još može da pruži u državnom dresu i oko koje će se graditi igra ukoliko odluči da i dalje bude tu. Mujović će biti vođa mladih igračica koje će sigurno činiti ekipu u akcijama u novembru…

Komentari

avatar