Naslovna Ekonomija Iskopano 9,5 km tunela i utrošeno 216 miliona eura

Iskopano 9,5 km tunela i utrošeno 216 miliona eura

0

Za gradnju prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare do sada je utrošeno 216 miliona eura. Iz kineske kompanije CRBC, koja je glavni izvođač, saopšteno je da se radovi izvode na cijeloj trasi dionice od Smokovca do Mateševa i da je do sada završena trećina iskopnih radova na tunelima.

“Izvođaču radova su po osnovu projektovanja i izgradnje ove godine isplaćene tri fakture ukupne vrijednosti 29 miliona eura, a ovih dana će biti plaćena i nova od 16 miliona”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva saobraćaja, gdje očekuju da će ove godine na izgradnju auto-puta biti utrošeno svih 194 planirana miliona. Lani je izvođaču radova isplaćeno 9,3 miliona eura, a 2015. 161,9 miliona.

Moračica

“Stvaraju se pretpostavke da izvođač radova punim kapacitetom izvodi radove na terenu duž čitave trase od 41 kilometar, pa je za očekivati da će se realizovati planirani iznos projekta za ovu godinu”,  rekli su iz Ministarstva.

Predstavnici CRBC-a naveli su da radovi ove godine teku planiranom dinamikom.

“Intenzivni građevinski radovi izvode se na 35 kilometra trase, dok na preostalih šest kilometara imamo pripremne radove”,kazali su iz CRBC-a.

Stope dva, tri i četiri mosta Moračice, jednog od najzahtjevnijih objekata na ovoj trasi su sada na 75 metara visine. Most će biti dugačak 960 metara, a najveća visina stuba je 161 metar.

“Tu imamo razdvajanje dva zidna platna, koja se rade u formi viljuške. Stope jedan i pet su izbetonirane šest, odnosno 18 metara. Moračicu trenutno gradi 205 kineskih radnika i 30 domaćih”,  rekli su predstavnici CRBC-a i dodali da se radi i na mostovima Uvač 1, Uvač 4, Preslo, Jabuka, Mrke. Naveli su da se radi na deset od planiranih 16 tunela na prioritetnoj dionici.

“U ovom trenutku završena je trećina iskopnih radova, prokopavanjem 9,5 kilometara. Slikovito, do sada su prokopane dvije dužine tunela Sozina”, izjavili su predstavnici CRBC-a.

Vjeternik

U tunelu Vjeternik probijeno je 911 metara u lijevoj cijevi i 980 u desnoj, u tunelu Vežesnik lijeva cijev je probijena 65 metara, a desna 175, u tunelu Kosman lijeva cijev je probijena 564 metra, a desna cijev 798 metra, dok je u tunelu Jabučki krš lijeva cijev probijena 1.092 metra, a desna 978 metara. Najviše radnika i mašina angažovano je na proboju Vjeternika-215 radnika i 57 mašina.

Iz CRBC-a su najavili da će uskoro početi gradnja tunela Pajkov Vir i Đurilovac.

“Teren je na pojedinim mjestima zahtjevan, posebno otvaranje jama i pećina, ali nema problema koji bi značajnije uticali na planiranu dinamiku”,  tvrde predstavnici CRBC-a.

Gradnja prioritetne dionice počela je 11. maja 2015. godine, od kada kreće rok od četiri godine za završetak radova. Izgradnja će koštaćti 809 miliona eura. Na prioritetnoj dionici biće izgrađeno 16 tunela, 13 mostova, pet vijadukata i četiri petlje.

U ovoj godini proboj Jabučkog krša i Klopota

Predstavnici CRBC očekuju da na jesen probiju tunel Jabučki krš, koji je, kako kažu, već na oko 75 odsto proboja, dok je ove godine u planu i probijanje tunela Klopot.

“Nastojimo da pratimo planiranu dinamiku i završimo radove u rokovima, uz neophodan kvalitet, koji ne smijemo zaboraviti kad su u pitanju ovako strateški projekti”,  kazali su predstavnici CRBC-a, odgovarajući na pitanje da li će u roku završiti gradnju prioritetne dionice.

U avgustu će biti angažovano 3.500 radnika

Na gradnji auto-puta trenutno je anagažovano 2.138 radnika.

Od toga 1.383 su radniciiz Kine, dok je 755 domaćih koji rade u kompaniji CRBC ili u domaćim kompanijama podizvođačima.

“Najviše radnika biće u avgustu, kada se očekuje da ih bude angažovano 3.500”,  rekli su predstavnici CRBC-a i dodali da trenutno imaju 86 podizvođača, od čega su 73 domaće kompanije.

Tri dozvole do kraja juna

Predstavnici CRBC-a naveli su da je prioritetna sekcija auto-puta podijeljena na 19 dionica.

“Prošle sedmice izdata je još jedna građevinska dozvola i sada imamo dozvole za ukupno 14 dionica. Kad su ostale dionice u pitanju, izrada projektne dokumentacije je u završnoj fazi i predati su zahtjevi za dobijanje još tri građevinske dozvole, koje se očekuju krajem mjeseca”,  rekli su iz CRBC-a.

Komentari

avatar