Naslovna Zanimljivosti Kako da pripremite automobil za ljetovanje

Kako da pripremite automobil za ljetovanje

0

Prije nego što krenete na ljetovanje, OBAVEZNO proverite automobil, a evo i kako.

Mnogi na ljetovanje putuju automobilom, ali prije nego što krenete na duže putovanje, važno je da preventivno provjerite automobil, kako vas ljubimac ne bi negdje “izdao”.

Evo šta sve treba da uradite.

– Provjerite gume i pritisak u pneumaticima i obavezno ponesite rezervnu gumu. Ako ne znate koliki bi pritsak trebalo da bude, informacije o tome možete da pronađete u knjižici proizvođača koja se dobija uz automobil ili na Internetu. Imajte na umu da se pritisak u gumama kontroliše samo kada su pneumatici “hladni”, odnosno prije vožnje.

– Prekontrolišite i nivo tečnosti za pranje stakla, količinu rashladne tečnosti i nivo ulja u motoru. Jedan od najčešćih kvarova na automobilu ljeti je “prokuvavanje motora” i baš zato je važna količina rashladne tečnosti. Ova tečnost nalazi se na uočljivom mjestu ispod haube, a posebnu pažnju obratite na kaiš koji pokreće pumpu rashladne tečnosti – istrošen kaiš će ubrzo da pukne, a to će da dovede do pregrijavanja motora brže nego što mislite.

– Prekontrolišite klima uređaj. Sigurno ne želite da krenete na duže putovanje bez mogućnosti da se rashladite prilikom vožnje. Klimu najjednostavnije možete da provjerite tako što ćete je uključiti i vidjeti da li ispušta hladan vazduh. Ukoliko se vozilo rashladi – sistem radi. Ukoliko iz klima uređaja ne izlazi hladan vazduh, najbolje je da se obratite ovlašćenom servisu. Takođe, obratite pažnju na to da li iz uređaja izlaze neprijatni mirisi kada ga uključite jer je to znak da je potrebno očistiti klimu.

Kada se mijenja ulje u motoru

Ulje u motoru nije potrebno mijenjati češće nego što to preporučuje proizvođač. Međutim, ako je koncentracija sumpora u gorivu veća od jedan odsto, tada period zamjene ulja (koji je preporučio proizvođač) treba prepoloviti.

Kada pripremite automobil za putovanje, pripremite se i vi: dobro se naspavajte, ne vozite brzo, odmarajte usput!

Komentari

avatar