Naslovna Tenis Žene su ga skupo koštale: Kako je bankrotirao Boris Beker

Žene su ga skupo koštale: Kako je bankrotirao Boris Beker

0

Bivši trener Novaka Đokovića, Boris Beker, proglasio je bankrot na sudu u Londonu.

Advokati 49-godišnjeg Njemca podnijeli su zahtjev sudu u Londonu da mu se omogući posljednja šansa za isplatu dugogodišnjeg duga, ali je on odbijen.

Bekerov tim potvrdio je bankrot nekoliko dana prije Vimbldona, turnira koji je Njemac osvojio tri puta tokom karijere.

Sudija Kristina Deret, koja je istakla da se sjetila kako je Beker igrao na terenima Ol Ingland klaba, sa žaljenjem je objavila da je odlučila kako nema dovoljno dokaza da će njegov “značajan” dug biti izmiren u skorijoj budućnosti.

Odbila je da dozvoli još 28 dana perioda otplate i proglasila bankrot.

Zahtjev za bankrot podnijela je privatna banka “Arbuthnot Latham & Co” zbog duga koji datira iz 2015. godine.

Bekerovi advokati pokušavali su da dostave dokaze da postoji mogućnost da dug bude isplaćen uskoro, nudili su refinansiranje aranžmana, kao i hipoteku na vlasništvo nekretnina na Majorci, čime bi prikupili šest miliona eura.

Svjetski mediji momentalno su podsjetili na priču iz perioda kada je bio sa prvom suprugom Barbarom Feltus, koja je označila početak topljenja njegovog bogatstva.

Kako je i sam napisao u auobiografiji dio svog bogastva morao je da ostavi bivšoj ženi, koju je dok je bila trudna, prevario sa konobaricom u japanskom restoranu. Boris i Barbara vjenčali su se 1993. godine i imaju dvoje djece. Kad je Barbara drugi put bila trudna, bili su u Londonu, a on je odveo u bolnicu i bio uz nju dok su trajali trudovi.

Kada su se posjete završile, vratio se u hotel, a potom otišao u restoran u prijestonici Engleske. Služila ga je izvjesna Angela Ermakova, Ruskinja koja je kasnije postala manekenka i supermodel.

“Ne znam šta me je odvuklo u mrak. Znam samo da smo završili u nekakvoj ostavi za metle. Sljedeće jutro otišao sam kod Barbare u bolnicu, spakovali smo stvari i otišli iz Londona”, otkrio je Beker.

Osam mjeseci kasnije stigao mu je faks sa potpisom gospođice Ermakove i vijesti da će postati otac. U početku nije želio da prihvati novonastalu situaciju, ali je pristao na DNK test i na kraju priznao da je dijete njegovo.

“Preuzimam odgovornost za malu Anu. Brinuću se za nju i pružiću joj sve što treba. Djeca su najvažnija, učiniću sve da odraste srećna”, rekao je tada.

Postojale su razne verzije priče – jedna je bila da je u sve upletena ruska mafija koja je preko atrraktivne konobarice ucjenjivala tenisera, pa do one u kojoj je Ermakova sama sebe oplodila zadržavši Bekerovo sjeme nakon oralnog seksa.

Na kraju, rezultat je bio iznos od dva miliona eura koje je platio zbog alimentacije i tužbe za startarateljstvo nad djetetom, da bi razvod braka sa Barbarom došao kao novi udarac. On je Njemici američkog porijekla morao da isplati 12,5 miliona eura u kešu, da joj ostavi zajedničku vilu u Majamiju i plati sudske troškove u iznosu od 2,25 miliona eura.

Trostruki šampion Vimbldona prvi veliki uspjeh ostvario je sa samo 17 godina, a i tokom igračkih dana volio je raskalašan život. Spomenuto imanje na Maljorci, koje je uredio u marokanskom i turskom stilu, bilo je poprište mnogih žurki i slavlja na koje nije žalio novac.

Ono je bilo i zalog za svaki finansijski problem koji je stizao – prije pet godina Španski sud je naredio aukciju vile sa početnom cijenom od 7 miliona eura, kako bi se platio dug baštovanima u vrijednosti od čak 250.000 eura.

U isto vrijeme Beker je morao da plati skoro 400.000 izvođačima građevinskih radova koji su se žalili da im nije pokrio određene djelatnosti, na šta je stigao i sudski račun od 90.000 evropskih novčanica.

Godine 2012. želio je da započne onlajn firmu za prodaju organske hrane, biznis je propao i sledovala je isplata od 900.000 eura poslovnom partneru.

Nijesu izostali ni problemi sa plaćanjem poreza – uprkos selidbi u Monako morao je da državi isplati više od 2,5 miliona eura i tada se prvi put pojavila opcija podizanja hipoteke na imanje na Maljorci koje je rasprostranjeno na čak 25 hektara.

Poslije razvoda, uslijedili su brojni neuspješni poslovni poduhvati čiji “repovi” i dalje “uhode” slavnog Njemca.

Ekonomski stručnjaci procijenili su da na isplatu zaostalih dugovanja Beker dnevno mora da izdvoji skoro 800 eura.

“Sporan kredit sam htio u potpunosti da isplatim za samo mjesec dana, razočaran sam što je moj zahtjev dbijen. Moje zarade su dobro poznate i jasno je da imam sredstva za otplatu duga”, poručio je Beker u saopštenju, pošto je dodatni rok od 28 dana odbijen.

Glavnica pozajmice od “Arbutnot Lejtam” banke iznosila je 3,5 miliona eura, dok je kamata narasla na još skoro 500.000.

“Stekla sam utisak da je to čovjek koji glavu stalno drži u pijesku”, navela je sudija Deret, a njegov adadvokat Džon Brigs istakao je da Boris nije “sofisticirana osoba kada su u pitanju finansije”.

Boris i Lili

49-godišnjak sada živi u Švajcarskoj sa suprugom Lili i sinom Amadeusom, ali je i prije objave bankrota bilo indicija da se nalazi u teškoj finansijskoj situaciji. Mediji u Njemačkoj su iskopali da je na sudu izgubio parnicu zbog duga od 2.500 eura svešteniku koji ga je vjenčao sa sadašnjom suprugom.

Beker, koji je raskinuo saradnju sa Novakom Đokovićem krajem prošle sezone, sada radi kao komentator “Eurosporta” i “BBC”, kao i motivacioni govornik, od čega zarađuje od 25.000 eura za veče, pa naviše.

Komentari

avatar