Naslovna Zdravlje Ako vam se dešavaju ove stvari onda vam je stvarno potreban odmor

Ako vam se dešavaju ove stvari onda vam je stvarno potreban odmor

0

Svakodnevni stresovi dovode do psihičkog i fizičkog umora i trošenja organizma, pa je tada odmor više nego potreban. Ovo su neki od znakova koji mogu da vam ukažu na to da bi zaista trebalo da “stisnete kočnicu”.

1. Kolege vas pitaju za zdravlje

Drugi će vjerovatno prije vas primijetiti da ste pod stresom, da ste razdražljivi ili nervozni. Ako vam kolege prilaze sa rečenicom “Izgledaš umorno.” ili pitaju “Da li je sve u redu?”, to može da bude jasan znak da je potrebno da odmorite malo.

2. Često pravite greške

Hroničan stres je čest uzrok grešaka na poslu i znak da morate “stisnuti kočnicu”. Zbog umora se gubi sposobnost fokusiranja na sopstvene obaveze pa više nijesmo u stanju da ih odgovorno obavljamo.

3. Sve vas boli

Leđa, glava, oči, stomak… U stresnim situacijama, tijelo otpušta hemikalije koje su okidač za upale i koje pojačavaju osjetljivost organizma na bol.

4. Problemi sa snom

Nesanica ili povećana potreba za snom, uslijed hroničnog umora, takođe su indikatori visokog nivoa stresa. Ponekad nam problemi jednostavno ne daju da spavamo, a ponekad smo toliko bezvoljni da bismo cijeli dan proveli pod pokrivačem. Ni jedno od ta dva stanja nije normalno i oba jasno ukazuju da nam je potreban odmor.

5. Više ne podnosite sopstveni posao

Kada su pod prevelikim stresom i pritiskom ljudi ne mogu da pronađu motivaciju za posao koji obavljaju. To nije ništa neobično u današnje vrijeme, kada smo svi preopterećeni obavezama. Međutim, ako vam je posao postao nepodnošljivo težak, onda je pravo vrijeme za odmor.

6. Izolovani ste se od bliskih ljudi

Nemate volju za druženjem sa porodicom i prijateljima, izbjegavate njihove pozive i jednostavno ne želite da budete sa drugim ljudima. Svima nam povremeno treba vrijeme za sebe, ali potpuno izbjegavanje interakcije sa bliskim ljudima znak je da ste “izgorjeli” od obaveza.

Komentari

avatar