Naslovna Društvo ŽPCG: Vozovi će kasniti sve dok traje remont pruge BP-BR

ŽPCG: Vozovi će kasniti sve dok traje remont pruge BP-BR

0

Vozovi u Crnoj Gori kasniće sve dok traje remont pruge od Bijelog Polja do Bara, saopštili su Pobjedi iz Željezničkog prevoza.

Kako su naveli, uprkos svim naporima koje ulažu da održe tehničku ispravnost lokomotiva i elektromotornih garnitura, popravka pruge uzrok je svakodnevnih kašnjenja.

“Poseban problem čini remont pruge u tunelu Sozina čiji se završetak, prema informacijama od Željezničke infrastrukture očekuje krajem godine. U avgustu će biti završen dio rekonstrukcije što će skratiti vrijeme putovanja prema Baru. U skladu sa situacijom na željezničkoj infrastrukturi, izmijenili smo red vožnje kako bi sveli kašnjenje vozova na minimum”, pojasnili su Pobjedi iz Željezničkog prevoza.

Turistička sezona je u jeku, a zbog konstantnog kašnjenja vozova, putnici su nezadovoljni. U ZPCG svjesni su daje situacija ozbiljna.

“Svjesni smo da posljednji događaji negativno utiču na povjerenje putnika koje se vrlo teško stiče, a vrlo lako gubi. Svi vozovi koji saobraćaju ispravni su, au saobraćaj nikad nijesu bila, niti bi mogla biti puštena neispravna vozna sredstva. Putnici su u potpunosti sigurni u našim vozovim”, naveli su oni.

Prije nekoliko dana voz koji je krenuo iz Bara ka Bijelom Polju pokvario se i putnici su čekali više od tri sata da im se obezbijedi alternativni prevoz. Satima su ove sedmice putnici čekali i u stanici u Mojkovcu nakon što je došlo do havarije na pruzi.

Iz Željezničkog prevoza kažu da problemi koji su se dešavali proteklih dana nijesu posljedica dotrajalosti voznih sredstava, već je u pitanju bila elektronika.

Voz koji je saobraćao iz Bara ka Bijelom Polju, objašnjavaju imao je takozvani defekt na otvorenoj pruzi između ukrsnice Zeta i stanice Virpazar. Lokomotiva koja je trebalo da ga preuzme, međutim, takođe se pokvarila.

Nakon toga, upućen je voz CAF iz Podgorice da prihvati putnike. Međutim dolaskom ovog voza u Zetu, mašinovođa je izjavio defekt i ovog voza pojasnili su problem od prije nekoliko dana.

Zbog ove havarije angažovana je i komisija u kojoj su i stručnjaci iz Hrvatske. Ispitaće da li je uzrok svih ovih kvarova koji su se desili na istom mjestu, previsoki napon. Slična situacija, kažu, dešavala se i ranije.

Tri rampe nijesu u funkciji

Problemi na pruzi javljaju se i zbog toga što se često dešava da rampe na putnim prelazima nijesu u funkciji. Iz Željezničke infrastrukture kazali su da od 31 pružnog prelaza ne rade tri.

“U funkciji nijesu pružni prijelazi Morača, Virpazar gdje je u toku nabavka djelova koji nedostaju (ispravljača) i Bistrica gdje narednih dana očejujemo da stigne procesor koji je potreban”, naveli su iz Željezničke infrastrukture.

Kako su naveli, putni prelazi na pruzi Podgorica Bar, kojih ima devet, obezbijeđeni su takozvanom simensovom tehnologijom sa automatskim uređajima za obezbjeđenje saobraćaja na mjestima gdje se pruga ukršta sa putem.

“Svi putni prelazi obezbijeđeni su sa svjetlosno zvučnom signalizacijom, dok su putni prelazi Zagorič, Bistrica, Virpazar, Žutokrlica (Bar) i Makedonsko naselje (Bar) opremljeni i sa polubranicima”, naveli su oni.

Nurković traži da se utvrde razlozi zastoja

Uzroci incidenata na pruzi, što izaziva opravdano negodovanje i nezadovoljstvo građana, moraju se ispitati, konstatovano je juče na sastanku ministra saobraćaja Osmana Nurkovića sa upravama željezničkih preduzeća i zaključeno da se ovi problemi moraju eliminisati.

Nurković se juče sastao sa izvršnim direktorima Željezničke infrastrukture Milanom Čolakovićem, Željezničkog prevoza Predragom Popovićem, Održavanjem voznih sredstava Miloradom Vukovićem i Montekargom Muradifom Grbovićem.

Kako se navodi u saopštenju, Nurković je apostroforao kao najznačajniji segment razgovora sigurnost i bezbjednost građana.

Komentari

avatar