Naslovna Hronika Mitropolija garantovala za Branku Milić

Mitropolija garantovala za Branku Milić

0

Nakon 12 dana štrajka glađu, zdravstveno stanje Branke Milić, optužene u “Državni udar”, više je nego alarmantno, kazao je za “Dan” njen branilac Jugoslav Krpović.

On je juče Višem sudu u Podgorici predao zahtjev za ukidanje pritvora svojoj branjenici, uz garancije Mitropolije crnogorsko-primorske da će joj biti obezbijeđen smještaj u Manastiru Uspenja Presvete Bogorodice Duga na Bioču.

Prema saznanjima “Dana”, nakon blagoslova mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, igumanija tog manastira Jovana potpisala je podnesak u kome se navodi da je spremna da Milićeva, ukoliko joj bude ukinut pritvor, bude zbrinuta u manastiru i da joj se obezbijedi prevoz prilikom odlazaka na suđenja.Tu informaciju u izjavi za “Dan”, potvrdio je advokat Krpović.

Manastir Uspenja Presvete Bogorodice – Duga na Bioču, koji zastupa igumanija Jovana, po blagoslovu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, Branki Milić je obezbijedio boravak, smještaj, hranu, zdravstvenu zaštitu, kao i prevoz od manastira do suda radi nesmetanog vođenja krivičnog postupka, a ukoliko joj Viši sud ukine pritvor i pusti je da se brani sa slobode, navodi se u predlogu njenog advokata Jugoslava Krpovića.

On je ukazao na nehuman odnos Višeg suda u Podgorici i sudije Suzane Mugoše, koja na prošlom pretresu, i pored vidno lošeg stanja u kome se Branka Milić nalazila, nije udostojila tu optuženu ni pitanja kako se osjeća i da li može da pratiti tok glavnog pretresa.

“Iako je vijeće upoznato sa činjenicom da je Branka Milić bolesno lice, sa konstatovanim ozbiljnim dijagnozama, na šta ukazuje medicinska dokumentacija koju je dostavio njen branilac, kao i da 12 dana štrajkuje glađu, vijeće se uopšte ne osvrće na njeno zdravstveno stanje. Tako se ponaša iako zna da njene bolesti ne mogu da se liječe u ambulanti Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija. Predsjednica vijeća, nakon što je Branka Milić, stupila u štrajk glađu, nijednom na pretresu nije je upitala za zdravlje i da li je sposobna da prati glavni pretres”, ukazao je Krpović.

Komentari

avatar