CANNES, FRANCE - MAY 22: Actress Nicole Kidman attends the "The Killing Of A Sacred Deer" photocall during the 70th annual Cannes Film Festival at Palais des Festivals on May 22, 2017 in Cannes, France. (Photo by Tristan Fewings/Getty Images)
Zdravlje

Dijeta u koju se “kune” Nikol Kidman…

3views

… a i Hju Džekmen. Evo šta kažu stručnjaci.

Dijete “bez gladovanja” su uvijek prilično popularne. Nažalost, prilično često – ne rade.

Ali, ovoj koje se pridržavaju Nikol Kidman i Hju Džekmen “zeleno svijetlo” dali su i ljekari. Dakle, em je zdrava, em radi.

“Dijeta osam sati” ili “dijeta 16:8” podrazumijeva da u toku dana hranu konzumirate tokom osam sati, dok ostalih 16 sati “služe” za sagorijevanje kalorija.

Sve se svodi na to da između večere i doručka treba da prođe 16 sati, recimo ovako: doručkujete u 10, ručate u dva, večerate u šest popodne i tako opet sjutra, prekosjutra, dan posle toga i tako… dok vam ne dosadi. Ili dok ne smršate, šta god da se od ta dva prije dogodi.

Da li je ova dijeta stvarno efikasna koliko se priča? Evo šta kažu stručnjaci.

“Ideja povremenog uzdržavanja od hrane možda vam djeluje čudno, neizvodljivo, možda vas čak i plaši, ali kad razmislite malo bolje – to radite svaki dan. Legnete da spavate, i sve do ujutru – uzdržavate se od hrane. Tako pratite jednu od najpopularnijih dijeta trenutno, a da toga niste ni svjesni”, kaže za “Dejli mejl” nutricionista Li Holms.

Kako da ovu jednostavnu činjenicu “pretvorite” u dijetu? Tako što ćete produžiti vrijeme između poslednjeg obroka u toku dana i prvog obroka narednog dana. Jednostavno, zar ne?

“Ako praktikujete ovaj vid ‘posta’, vi svom tijelu i organima za varenje dajete dovoljno vremena da se odmore. Ovakav način ishrane smanjuje opterećenje organa za varenje, i omogućava im da rade optimalno. Takođe, i proces izbacivanja štetnih materija iz organizma postaje efikasniji”, objašnjava Li Holms.

Ukoliko planirate da isprobate ovaj režim ishrane, imajte samo u vidu da je potrebno da tokom tih osam sati u organizam unesete dovoljno kvalitetnih namirnica koje su dobri izvori svih važnih nutrijenata, proteina, zdravih masti, vitamina…

Dakle, ova dijeta neće raditi ako jedete čokoladu i burek. Ili šta god već da vam je slaba tačka. Jedite voće, povrće, ribu, jaja, orašaste plodove, mliječne proizvode i integralne žitarice i ubrzo ćete primetiti da se osjećate bolje i izgledate ljepše.

Komentari

avatar
Back