Naslovna Region Srbija u šoku: Nišlija preživio sa sedam promila alkohola u krvi

Srbija u šoku: Nišlija preživio sa sedam promila alkohola u krvi

0

Ljekari na Odjeljenju za toksikologiju na Klinici za endokrinonologiju, dijabetes i bolesti metabolizma u Nišu svakodnevno se bore da spase živote alkoholisanih pacijenata koji dolaze sa velikim količinama alkohola u krvi, piše Blic.

Kako kažu, rekorder je Nišlija koji je preživio sa čak sedam promila alkohola u krvi!

Doktorka Slobodanka Milićević Mišić, specijalista toksikologije, kaže da borba za život ovog neslavnog rekordera bila teška.

“Sa četiri promila alkohola u krvi ljudi upadnu u komu, međutim, ovaj pacijent je inače hronični alkoholičar i uspjeli smo da ga spasemo. Donesen je u bolnicu u gotovo polumrtvom stanju, uradili smo sve što smo mogli i preživio je”, priča ona.

Kako napominje, iako bizarno, ovaj Nišlija je preživio jer mu je organizam bio naviknut na velike količine alkohola. Dodaje da među ozbiljnim alkoholičarima ima i mladih ljudi.

“Jedan naš pacijent je mlad, vispren, a u toku godine je čak 15 puta završavao kod nas da ga detoksiramo”, priča doktorka i dodaje da postoji “mnogo njih sa akutnim pijanstvom”.

Nažalost, kaže, da se događa i da, pored svog truda, nekome ne usieju da spasu život.

“Imali smo pacijenta koji je imao 45 godina i u pijanom stanju mu je zapao dio pljeskavice. Nažalost, nijesmo uspeli da ga spasemo, preminuo je od gušenja”, navodi doktorka.

Ona naglašava da je u toku ove godine na toksikologiji u Nišu pregledano, observirano i detoksicirano 800 pacijenata, kao i da su više od polovine bili alkoholisani.

“U Srbiji je alkohol jeftin i vrlo dostupan, čak i maloljetnicima. Među alkoholisanima je mnogo mladih i djevojaka, jer oni ne znaju da piju. Nerijetko nam dovode mladiće i djevojke od 15 godina, mada ima i mlađih”, kaže doktorka.

Sve veći broj trovanja

Doktorka Milićević Mišić upozorava da u Srbiji posljednjih godina raste broj namjernih trovanja lekovima, pesticidima i korozivima.

“Mnogi koji žele da okončaju život imaju mit o lakoj smrti trovanjem. Najčešće uzimaju sedative, psihijatrijske ljekove, kardiološku terapiju, ili što je još brutalnije, korozivima. Od njih stradaju unutrašnji organi, pa su posljedice poslije trovanja veliki problemi sa bubrezima”, dodaje doktorka.

Ona pamti slučaj trovanja mladog ljubavnog para iz Leskovca.

“Roditelji nijesu odbravali njihovu vezu, pa su odlučili da se otruju kao Romeo i Julija. On je popio dosta esencije, a ona samo malo. Njega nijesmo uspeli da spasemo, a ona je preživjela”, ističe ona.

Komentari

avatar