Naslovna Hronika Okončana istraga o pranju novca: Danas optužnica protiv Medojevića, Nikolića i saradnika

Okončana istraga o pranju novca: Danas optužnica protiv Medojevića, Nikolića i saradnika

0

Nakon šest mjeseci opsežne istrage, Specijalno tužilaštvo danas će podići optužnicu protiv lidera PzP-a Nebojše Medojevića i banjalučkog biznismena Momira Nikolića, koji se terete da su bili na čelu kriminalne grupe kojaje prala novac uoči i tokom izborne kampanje, saznaje Pobjeda.
Istražitelji su pola godine provjeravali finansijske malverzacije i, kako su u nekoliko navrata tvrdili, došli su do neoborivih dokaza koji potvrđuju da je više osoba opralo stotine hiljada eura u interesu PzP-a.

Na spisku osumnjičenih osim Medojevića i Nikolića su i direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar te partije Zeljko Šćepanović, koji je šura Nebojše Medojevića i lokalni diler deviza Gordan Konatar. Kako Pobjeda nezvanično saznaje spisak okrivljenih ovim nije zaključen, a koja sve imena su se našla u optužnom aktu biće poznato kada bude dostavljen Višem sudu na odlučivanje.

Prema sumnjama Tužilaštva, višemjesečne provjere ukazuju da je Medojević sa Nikolićem osmislio kriminalni plan da u legalne tokove ubace novac koji je Nikolić nezakonito stekao u građevinskim poslovima, kao preduzetnik firme „Graditelj“ iz Tivta. Cilj je bio da se ta sredstva ne prikazuju kao prihod nadležnim organima i na taj način izbjegne plaćanje zakonskih obaveza. Medojević je, prema rezultatima istrage Specijalnog tužilaštva, angažovao i saradnike čiji je zadatak bio da se bez odobrenja bave bankarskim poslovima, odnosno da za potrebe partije na crno rade konverziju deviza i zarađeni procenat stave u legalne tokove.

Specijalno tužilaštvo je utvrdilo i da je Nikoliću u više navrata na račun iz inostranstva „leglo“ skoro milion eura, a ti sumnjivi transferi novca su bili uglavnom iz bivših sovjetskih republika.

Prema podacima do kojih su došli istražitelji, Nikoliću je u samo jednoj transakciji „leglo“ iz Litvanije 170.000 eura. Sumnja se da je riječ o transferima novca preko ruskih firmi sa sjedištem u Litvaniji. Specijalno tužilaštvo od 19. oktobra prošle godine utvrđuje ko je sve uključen u pranje novca i kakva je bila šema malverzacija kojom je pokušano da se prikrije porijeklo spornih dolara.

Prvo su u fokus istrage dospjeli tehnički sekretar PzP-a Željko Šćepanović i lokalni diler deviza Gordan Konatar, kada je u oktobru kod njih pronađen novac sumnjivog porijekla. Kod Šćepanovića je tada zaplijenjeno 30.000 dolara, a od Konatara 18.000.

Kasnije je utvrđeno da je Šćepanović u najmanje tri navrata razmijenio 100.000 dolara u eure. Višemjesečnom istragom utvrđeno je da se u sefu jedne banke u Podgorici čuva novac koji je namijenjen za plaćanje aktivista PzP-a tokom izbornog dana.

U istrazi pranja novca saslušani su član Glavnog odbora PzP-a Mladen Jovanović, Nikola Jovanović, Vladimir Bulatović, Vladislav Bulatović, Iva Pavlović, Petar Drašković i Luka Radunović.

Tokom iste istrage, početkom septembra saslušani su Dejan i Violeta Bušković, Miloš Gvozdenović i Željko Pejović.

U toj istrazi ranije su uhapšeni Gordan Konatar, Dejan Vujisić, Željko Šćepanović i Nikolić.

Gotovo svi saslušani negirali su da su prali novac.

Medojeviću je zbog ovih optužbi ranije skinut poslanički imunitet ali mu pritvor, po obavezujućem uputstvu vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, nije određen.

Predsjednik DNP-a i jedan od lidera DF- a Milan Knežević, saslušan je 10.oktobra u Specijalnom državnom tužilaštvu, u svojstvu svjedoka u istrazi pranja novca.

Odbrana Momira Nikolić predala je zahtjev za jemstvo Višem sudu kako bi mu se ukinuo pritvor, saopšteno je Pobjedi iz tog suda. Advokat Dražen Medojević, koji zastupa Nikolića, kazao je Pobjedi da ne može saopštiti koliko je novca kao jemstvo ponudio njegov klijent.

Nikolić je uhapšen zajedno sa Vujisićem i Šćepanovićem koji su u petak, nakon šest mjeseci, napustili Zavod za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu.

Komentari

avatar