Naslovna Društvo Da li ste za gej brakove?

Da li ste za gej brakove?

0

Austrija je dozvolila istopolne brakove. Ukupno 20 zapadnih zemalja, uključujući 13 u Evropi, su legalizovali istopolne brakove. Šta vi mislite o tome?

Ustavni sud Austrije omogućio je sklapanje istopolnih brakova u toj zemlji od 2019. Tako će Austrija biti prva zemlja Evrope u kojoj je sud ukinuo zabranu sklapanja braka za istopolne parove.

Njemački parament izglasao je legalizaciju sklapanja istopolnog braka u junu ove godine. Tekst, u kojem se navodi da je “brak doživotna zajednica dva lica različitog pola ili istog pola”, usvojen je većinom od 393 poslanika. Protiv je bilo 226, a četvoro poslanika bilo je uzdržano.

Ukupno dvadeset zapadnih zemalja, uključujući i 13 u Evropi, su legalizovali istopolne brakove.

Francuska je, kao i Engleska i Vels, priznala 2013. godine pravo na sklapanje istopolnog braka, čak i u crkvenoj formi i pravo na usvajanje djece. Pravo na usvajanje djece homoseksualnim partnerima inače je priznato u mnogim savremenim pravima evropskih i vanevropskih zemalja.

To je slučaj sa Argentinom, Belgijom, Brazilom, Danskom, Irskom, Islandom, Holandijom, Norveškom, Španijom, Švedskom, Engleskom i Velsom, Urugvajem.

U Njemačkoj od 2004. godine pravo na usvajanje djece priznaje samo istopolnom partneru biološkog roditelja djeteta, kao i u Finskoj i na Grenlandu od 2009.

U Sjedinjenim Americkim Državama je u nekim državama dozvoljeno je da istopolni partneri usvajaju djecu u Masačusetsu, Floridi, Kaliforniji, Ajovi, Nju Džersiju, Njujorku, Vermontu, Vašingtonu.

Crna Gora  nije među ovim zemljama. Naš Ustav izričito predviđa da je brak zajednica muškarca i žene.

Ustav definiše da se ”brak zaključuje između muškarca i žene na osnovu slobodno datog pristanka pred državnim ogranom”, a do 1994. godine homoseksualni odnos je predstavljao krivično djelo. Istraživanja koja je sprovela Evropska unija u Crnoj Gori pokazuju da dvije trećine ispitanika smatra da je homoseksualnost, biseksualnost i transrodnost bolest.

Komentari

avatar