Naslovna Tehnologija Facebook napravio aplikaciju “Messenger Kids” za djecu od šest do 12 godina

Facebook napravio aplikaciju “Messenger Kids” za djecu od šest do 12 godina

0
Aplikacija omogućava mladim korisnicima da komuniciraju sa svojim prijateljima, obavljaju videopozive s filterima namijenjenim za djecu i šalju prikladne GIF-ove. Facebook je obećao da će postaviti zaštitu kako bi platforma bila sigurna i privatna.

Messenger Kids instaliraju roditelji koji vrše i postavke te moraju biti prijatelji na Facebooku s djetetom. Djeca se neće pojavljivati u pretraživačima iz sigurnosnih razloga.

“Sigurnost je apsolutno najvažnija briga kao i to da znamo kako koriste ovu aplikaciju. Mogućnost da se povezuju samo s odobrenim kontaktima je veoma važna za ovaj uzrast”, kazala je dizajnerica aplikacije Loredana Crisan.

Djeca neće moći pristupiti Facebook računu svojih roditelja i neće imati vlastiti profil jer prema pravilima društvene mreže korisnik mora imati najmanje 13 godina da bi postao član.

Facebook je saopćio kako će prikupljati vrlo malo informacija o mladim korisnicima te da aplikacija neće prikazivati reklame. Imat će alate za prijavljivanje neprimjerenog sadržaja i opciju blokiranja korisnika.

Kompanija je na ovoj aplikaciji radila s desetinama eksperata i s više od 250 online organizacija za sigurnost. Susretali su se s roditeljima širom SAD-a kako bi saznali koje su to njihove najveće brige kada njihova djeca koriste tehnologiju.

Kazali su kako je ovo način da djeca ostanu u kontaktu sa svim prijateljima i porodicom na zabavan i kontrolisan način. Ovo je također dio Facebookove strategije da poveća broj korisnika na dvije milijarde.

Komentari

avatar