Naslovna Video Zaboravljeni koncept: Lamborghinijev četvorosjed Marzal

Zaboravljeni koncept: Lamborghinijev četvorosjed Marzal

0

Na početku zlatne ere klasičnih supersportskih automobila, krajem 1960-tih, pažnju publike na ženevskom auto-salonu privukao je jedan nesvakidašnji Lamborghini.

Lamborghini Marzal debitovao je na najznačajnijoj svjetskoj automobilskoj smotri 1967. godine. Ovaj neobični sportski četvorosed baziran je na šasiji čuvenog modela Miura, a za dizajnerske finese bio je zadužen Bertone.

Iako sistem otvaranja vrata nagore (takozvani “gullwing”) u to vrijeme nije bio nov izum, Bertone je unio avangardni detalj tako što je kompletna vrata načinio providnim, a njihovo otvaranje omogućavalo je istovremeni, nesmetan ulazak putnicima na prednja i zadnja sedišta, s obzirom da automobil nije imao središnje nosače krova.

Lamborghini Marzal nastao je u vrijeme kada je italijanska kompanija proizvodila takve modele kao što su 400GT i Miura.

Automobil je imao prilično velike staklene površine od čak 4,5 kvadratnih metara, koji su izrađeni u saradnji sa belgijskom kompanijom Glaverbel.

Za razliku od Lamborghinija 400GT, koji je imao konfiguraciju sjedišta 2+2, koncept Marzal raspolagao je sa 4 potpuno funkcionalna odvojena sjedišta u koja su komforno mogla da se smjeste četiri odrasla putnika.

Šasija je preuzeta od Miure i produžena za 120 mm, tako da je međuosovinsko rastojanje iznosilo 2.620 mm. Na taj način, putnici smješteni pozadi dobili su dovoljno mjesta za noge.

U to vrijeme, Bertone je koristio šestougaoni dizajnerski motiv po ugledu na pčelinje saće, pa su ovi detalji dominirali u unutrašnjosti automobila.

Umjesto zadnje staklene površine, vozilo je imalo neuobičajeni stepenasti metalni poklopac ispod koga se nalazio poprečno postavljeni 2.0 litarski šestocilindarski motor sa 175 ks. Ovaj agregat praktično je bio “prepolovljeni” Miurin 3.9 litarski V12, a snaga se prenosila na točkove pomoću petobrzinskog manuelnog menjača.

Lamborghini Marzal ostao je na nivou konceptnog automobila koji je te 1967. zadivio ženevsku publiku i brojne ljubitelje četvorotičkaša širom svijeta.

Italijanski proizvođač je godinu dana kasnije na tržište izbacio četvorosjed Espada znatno konvencionalnijeg dizajna, koji je tek djelimično bio inspirisan konceptom Marzai.

Komentari

avatar