Naslovna Hronika Odbrana tvrdi da je neko koristio zapečaćene telefone, ne mogu biti dokaz

Odbrana tvrdi da je neko koristio zapečaćene telefone, ne mogu biti dokaz

0

Suđenje okrivljenima za pokušaj terorizma na izborni dan nastavljeno je danas. Na pitanja će odgovarati svjedok saradnik Saša Sinđelić. Prošlo ročište je odloženo, jer se nisu pojavili advokatiMilan Petrović i Goran Petronijević. Zbog neopravdanog izostanka i odlaganja suđenja, sud ih je kaznio novčanom kaznom u iznosu od po hiljadu eura.

Okrivljeni Dragan Maksić tokom prošlog ročišta kazao je da smatra da se suđenje odugovlači nedolaskom advokata.

“Neka uzmu kantu benzina i neka nas spale na trgu. Nema jednog advokata, sutra drugu, ovako može još godinama, mi smo u pritvoru već 15 mjeseci”, istakao je Maksić.

Tok suđenja uživo:

11.12

Pauza 30 minuta.

11.06

Okrivljeni Dikić je kazao da su nakon hapšenja, u prostorijama u policiji, njegovi telefoni bili priključeni naračunare.

“Nakon toga tražena mi je šifra kako bi koristili telefone. Ja kako nemam šta da krijem ja sam dao šifru i oni su nešto radili na mojim telefonima. Nakon 17 dana baterije su bile pune i sudski vještak je rekao da se nešto radilo na telefonima. U njima su se našle fotografije i poruke koje su meni nejasne”, trvdi Dikić.

Advokat Petrović se pridružuje zahtjevu kolega.

“Mi ovdje imamo konfuziju, po nalazu vještaka mi imamo neke telefone, imamo mjere iz Crne Gore i iz Srbije. Izjašnjenje tužioca gdje se kaže da je sve to na zakonit način pribavljeno je paušalno i neodređen”, kaže Petrović.

Naglašava da odbrana ne može da zna da li je manipulisano sa tim telefonima prije četiri mjeseca ili šest mjeseci.

“Ni tužilac nije negirao da je sa njima manipulisano, samo mi ne znamo kada”, smatra Petrović.

11.00

Glavni specijalni tužilac Katnić smatra da ove potencijalne manipulacije ne mogu uticati na sadržinu dokaza.

“Sasvim je moguće da je odbrana manipulisala ovim telefonima preko nekoga iz suda. To što su neki telefoni puni, ja vjerujem sa mojim skromnim znanjem da nije moglo od tad biti puno pa predlažem da se provjeri”, naglašava Katnić.

Tvrdi da ono što je sigurno je da dokazi koji su pribavljeni pod mjerama tajnog nadzora i aplikacija koja je postojala u Bugarskoj i Njemačko, što će se i kasnije vidjeti su potpuno legitimni.

“Predlažem da sud odbije ovaj predlog jer vjerujem da ta manipulacija nije mogla uticati na dokaze koji su pribavljeni u skladu sa ZKP-om i na ono što se u njima nalazi”, kazao je Katnić.

10.57

Advokat Goran Petronijević predlaže da se iz spisa predmeta izdvoje telefoni, jer tvrdi da je očigledno da su korišćeni zbog baterija koje nisu prazne.”

“Nadam se da nije tužilaštvo manipulisalo telefonima, predlažem krivičnu prijavu portiv NN lica koje je koristilo telefone”, naglašava Petronijević.

10.52

Svjedok saradnik kaže da je čovjeka sa slike, za kojeg kaže da je Ivan, vidio samo jednom.

Advokati traže da se telefoni aktiviraju bez punjenja baterije, kako bi se uvjerili da je baterija prazna.

“Ako su baterije prazne, tek onda neka se pune”, traži odbrana.

Telefon je upaljen i ima 94 odsto baterije bez prethodnog punjenja. Uključen je i drugi telefon i on ima 76 odsto baterije.

“Ne može telefon da stoji zapečaćen godinu dana u depou, a da ima 94 odsto baterije. Takva tehnologija ne postoji”, istako je Petronijević

10.46

Tužilac Čađenović je zatražio da pokaže fotografiju svjedoku saradniku i da se on izjasni da li poznaje tu osobu i ako je poznaje da li je razgovarao sa tom osobom, kada i gdje.

”Majke vam ga lopovske”, kazao je Sinđelić kada je vidio fotografiju.

Dodao je da je to Ivan.

“Ali je ovdje napisano drugo ime, ovdje piše da je neki Petar Maltituli. Ova slika govori o svemu, ovog čovjeka nije mogao niko drugi na damjesti do oni. Ja sam se sa ovim čovjekom sastao sam. Ja ga nisam pominjao niti ga ima igdje”, naglašava Sinđelić.

10.40

“Ta aplikacija je imala neku žutu liniju kao neko slovo Z ili kao munja tako je nekako izgledala, kada bih je vidio sjetio bih se sigurno”, objašnjava Sinđelić.

Čađenović je tražio da Sinđelić aktivira telefone kako bi objasnio njegovo funkcionisanje preko specijalne aplikacije.

“Neka pokaže ikonicu te aplikacije kada aktivira telefon”, dodao je Čađenović.

10.38

Sinđeliću je predočen telefon marke “Lenovo”. Kazao je da je to telefon koji je dao Paji da preda Dikiću. Takođe, on je potvrdio da je drugi telefon koji mu je pokazan njegov.

Čađenović je tražio da se Sinđeliću pokažu telefoni oduzeti od Dikića kao i telefon koji je on predao organima u Srbiji.

10.32

Svjedok saradnik kaže da je razgovor sa Pajom vodio preko specijalnog telefona, marke “Lenovo”.

“Trebalo bi da je sa specijalnih telefona obavljen razgovor jer sam mu rekao da me zove preko aplikacije, ali radi se o tome da je čovjek tvrdoglav i jako uporan zvao je na sve moje telefone koje sam imao”, pojašnjava Sinđelić.

10.30

Paja je tokom razgovora spomenuo rakiju, a ta riječ je bila šifra za oružje.

“Rakija je oružje, jer vjerovatno nije znao šta tačno da se radi sa tim oružjem pa je zato to govorio. Ja sam pokušvao da ga na sve načine kroz razgovor spriječim”, tvrdi Sinđelić.

Dodaje da ga je Paja više puta zvao da ga, kako kaže, sili.

“Onda sam ja rekao Dikiću kreni odmah. Ovo drugo oko upada u Skupštinu sam već objasnio i ranije da sam ironično pomenuo da sami uđu u Skupštinu kako bih mu dao do znanja da ne može Paja da radi šta hoće nego da sjede i da čekaju 16. veče”, objašnjava Sinđelić.

10.25

Nakon što je preslušan jedan od snimljenih razgovora, Sinđelić je kazao da je to razgovor između njega i Paje Velimirovića.

“Halo, slušaj me dobro i nemoj da prekidaš vezu. Imam problem sa ljudima ovdje. Unervozili su se da vidimo šta je i kako, čekam čovjeka cio dan, kaži mi o čemu se radi? Neka kaže gdje da se nađemo?”, govorio je Paja tokom razgovora.

Paja je tokom razgovora bio nervozan.

“Pominjao sam ovaj razgovor u izjavi. Pričao je više nego što je trebao. Insistirao je da se što prije sretne sa Dikićem”, pojašnjava svjedok saradnik.

10.17

Tužilac Čađenović je pitao Sinđelića da li je prije ovog postupka sreo njega ili glavnog specijalnog tužioca Katnića?

”Nikada do momenta koji sam objasnio nisam susreo niti znao tužioce Čađenovića i Katnića. Evo ja pozivam da se sve ispita ako se nađe jedan jedini razgovor ili poruka bacite me u pritvor”, tvrdi svjedok saradnik.

10.13

Sinđelić kaže da mu Edi Eduard Šišmakov nije spominjao imena pripadnika Demokratskog fronta, već da samo razgovara sa liderima te partije.

“Meni je Edi govorio da se radi o liderima Demokratskog fronta. Nudili su mi da razgovaram sa njima kao što sam i rekao zato što su oni kontrolisali ostalu opoziciju ali ja to nisam htio”, pojasnio je Sinđelić.

10.10

“Kada sam drugi put saslušavan, u avionu sam bio sa tužiocem Milivojem Katnićem. Do aviona sam išao uz pratnju policije”, pojašnjava Sinđelić.

Naglašava da nije imao prijetnju od strane državnih organa Crne Gore.

“Nije me niko prisiljavao da dođem”, ističe svjedok saradnik.

10.05

Specijalni tužilac Saša Čađenović pitao je svjedoka saradnika može li da pojasni kako je došao u Crnu Goru.

“Avionom sam došao. Rekao sam da hoću da svjedočim”, kazao je Sinđelić.

On dodaje da je tražio garanciju da niko neće da ga napada kada dođe.

10.00

Početak suđenja.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su i dvojica ruskih državljana, Eduard Edi Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Nemanja Ristić, Predrag Bogićević i Dragan Maksić, ilideri DF Andrija Mandić i Milan Knežević, službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović, a postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se posebno.

CDM

Komentari

avatar