Naslovna Zdravlje 14 znakova koji vam poručuju da vam je tijelo puno toksina

14 znakova koji vam poručuju da vam je tijelo puno toksina

0

Toksini se nagomilavaju u tijelu iz hrane i pića, ali i kroz kožu i vazduh koji udišemo. Kada je ta količina prevelika, tijelo pati i pojavljuje se ovih 14 simptoma. Tada je tijelo potrebno očistiti…

Dobro je omogućiti probavi da se malo odmori i kasnije bolje radi. Naime, što je probava bolja, i mi smo zdraviji.

1. Žudnja za šećerom

Prehrana koja obiluje šećerom i prerađenom hranom čini da se organizam ponaša kao da je na vožnji roller-coasterom jer naglo podiže i spušta šećer u krvi te utiče na hormon leptin (odgovoran za glad) što rezultira time da ljudi posežu za nezdravom hranom. Nakon detoksa organizam će se oporaviti, hormoni vratiti u normalu i onda možete početi jesti nutritivno bogate namirnice.

2. Probavne smetnje

Ovo je jedan od očitih znakova da je tijelu potreban detoks. Zatvor, dijareja (proliv), nadutost i gasovi nijesu samo neugodni nego su i jasan znak da se ne hranite kako bi trebalo i da crijevima treba ‘reset’.

3. Sklonost sezonskim alergijama

Ako crijevna flora nije u ravnoteži to znači i da je imunitet loš. A budući da su sinusi svojevrsni nastavak probavnog sistema, logično je da zdravlje probavnog trakta utiče na sezonske alergije.

4. Jedete zdravo, ali se tako ne osjećate

Iako jedete zdravo to ne znači da povremeno ne treba napraviti detoks. Eliminacijom određene hrane na neko vrijeme daćete svojim crijevima predah i tako odstraniti štetne toksine iz organizma i osnažiti ga.

5. Koža nije čista

Kada se u tijelu nakupe toksini to može uticati na slabiji rad jetre (koja je glavni organ za detoksikaciju). Budući da se kroz kožu putem znoja takođe izbacuju štetne tvari iz organizma, svi ti toksini mogu se pokazati na površini kože u obliku akni, osipa i upalnih procesa.

6. Stalno ste umorni

Stalan umor može imati i dublji problem koji se odnosi na rad nadbubrežne žlijezde. Do tog poremećaja dolazi kada mozak i nadbubrežne žlijezde nemaju dobru komunikaciju zbog povišenog nivoa kortizola do kojeg dolazi zbog nakupljenih toksina, upala i disbalansa.

7. Zaboravljanje

Ako se naprežete da se prisjetite nekih pojedinosti koje su se dogodile tog dana, vaš mozak je “zamagljen”. Kada tijelo ne može dovoljno brzo eliminisati toksine oni se skupljaju u tijelu i uzrokuju upale. Previše upala oštećuje zaštitnu barijeru krvi u mozgu i slabi pamćenje. Detoks će eliminisati otrove što će ublažiti upalni oksidacijski stres u hipotalamusu pa ćete moći i jasnije razmišljati.

8. Bol u zglobovima

Hronična upala ostavlja posljedice na mišićima i zglobovima. Ako su zglobovi i mišići često bolni, ukočeni i kruti, posebno ako vježbate, to je veliko upozorenje da se u tijelu odvijaju upalni procesi.

9. Stalno ste pod stresom

Detoksikacija ne podrazumijeva samo izbacivanje nepoželjnih namirnica, nego i smanjenje stresa jer je on veliki okidač za autoimune bolesti te depresiju.

10. Ideja o detoksikaciji vam izaziva nervozu

Ako vam sama pomisao na odricanje od omiljenih namirnica ili pića izaziva nelagodu to može značiti da imate nezdrav emocionalni odnos prema hrani.

Umjesto da hranu doživljavate kao gorivo za svoje tijelo, moguće je da je koristite kao nagradu ili kaznu. Detoksikacija vam može pomoći da shvatite je li vaš odnos prema hrani povezan s emocijama pa ćete uspjeti nakon te analize napraviti korak dalje.

11. Borite se s kilogramima

Potrebno je shvatiti da prvo treba ozdraviti da bi se kilogrami izgubili. Ako postoji neravnoteža u crijevima između dobrih i loših bakterija, odnosno kada loše bakterije prevladaju dolazi do upalnih procesa i usporavanja metabolizma. Stoga je potrebno odvojiti vrijeme i prvo liječiti crijeva.

12. Hormoni vam “divljaju”

Smanjen libido, poremećaj menstrualnog ciklusa i nemogućnost mršavljenja ukazuju na probleme s hormonima. Problemi s hormonima mogu izazvati hronične upale, a jedan od češćih uzroka je neadekvatna prehrana.

13. Imate neugodan miris tijela

Tijelo uvijek čini sve što može da eliminiše toksine, a intenzivan miris je znak da se ono nastoji očistiti. Neugodan miris tijela i zadah su znakovi da su nataloženi toksini u tijelu dosegli opasan nivo. Zato umjesto da koristite dezodoranse, radije pijte zelene sokove.

14. Imate problema sa spavanjem

Probleme sa spavanjem uzrokuje nepravilan rad hormona leptina i nadbubrežne žlijezde. San će se poboljšati kada se riješite toksina i eliminišete upalne procese u tijelu.

Komentari

avatar