Naslovna Zanimljivosti Predsjednik države zabranio crne automobile jer prizivaju nesreću

Predsjednik države zabranio crne automobile jer prizivaju nesreću

0

Iako je režim predsjednika Turkmenistana Gurbangulija Berdimuhamedova poznat kao izuzetno autoritaran, on i dalje šokira svijet odlukama. Posljednja u nizu tiče se automobila– donio je zakon prema kom su u glavnom gradu Ašgabatu zabranjena vozila crne boje.

Razlog je prilično jednostavan – crna boja priziva nesreću. Tačnije, izuzetno sujevjerni Berdimuhamedov smatra da bijela boja donosi sreću, pa nju preporučuje.

Turkmenistan je još 2015. godine zabranio uvoz automobila crne boje i preporučio kupovinu vozila u svjetlijim nijansama, ali država nije ni upozorila građane koji su već vlasnici crnih automobila da će oni od 1. januara 2018. postati nelegalni.

Tako su se mnogi od njih iznenadili kada početkom ove godine nijesu na parkingu našli svoje vozilo, jer je ono zaplijenjeno i transportovano na gradsku deponiju.

Oni koji žele da im se automobil vrati, moraju da potpišu pristanak da će prefarbati vozila u svjetliju boju, a to će naravno sami da plate. Prosječna plata u Turkmenistanu je oko 400 eura.

Berdimuhamedov, inače vozi Bugatti Veyron svijetlo zelene boje.

Komentari

avatar