Naslovna Tenis Uvode se pravila koja će promijeniti tenis

Uvode se pravila koja će promijeniti tenis

0

Međunarodna teniska federacija u novembru će na turniru najboljih mladih igrača svijeta u Milanu testirati nova pravila koja će, ukoliko budu ozvaničena, u velikoj mjeri promijeniti “bijeli” sport.

Tehnički gledano, najveća promjena je ukidanje “neca” prilikom servisa, jer bi to bio veliki problem za igrače koji primaju početni udarac protivnika i sasvim je sigurno da bi broj servis vinera bio neuporedvo veći nego sada, prenio je BBC.

U pitanju su sljedeća nova pravila:

-Igra se isključivo na tri dobijena seta, a ne na dva kao do sada, s tim što se set završava kada neko dođe do četvrtog osvojenog gema, a ne kao do sada do šestog.

-U slučaju da je rezultat u setu 3:3, odmah se prelazi na taj-brejk, dok je do sada taj-brejk igran ako je rezultat 6:6.

-Ukida se pravilo da se pri neriješenom rezultatu (kada je 40:40 ili kod narednih neriješenih rezultata u gemu) izgradi najprije prednost, pa onda sljedeći poen onome ko ima prednost donosi gem. Umjesto toga će prvi naredni poen poslije 40:40 značiti i osvajanje gema.

-Mečevi će počinjati pet minuta poslije izlaska drugog aktera na teren, a ne deset minuta poslije tog izlaska, kao do sada.

-Igrači ne samo da će imati samo 25 sekundi za novi servis, već će biti (na prethodno pomenuti način) smanjeno vrijeme za zagrijevanje, kao i između setova i tokom medicinskog tajmauta, kog će ubuduće igrač imati pravo da zatraži samo jednom tokom susreta.

-Čuveno “nec!” se više neće čuti: ako loptica okrzne mrežicu prilikom servisa, a padne u polje u koje i treba da padne, igra će se nastaviti, servis se više neće ponavljati u takvim situacijama.

-Igrači će smjeti da komuniciraju sa trenerima tokom određenih djelova meča (ostaje da se utvrdi tačno kada), ali i dalje treneri neće biti na samom igralištu, već u publici.

-Navijači će smjeti da dolaze i odlaze sa svojih mjesta čak i dok meč traje, što je dosad bilo zabranjeno.

Cilj ovih izmjena je da se tenis prilagodi novoj generaciji navijača koji traže brža dešavanja na terenu, ali i televiziji, koja godinama insistira da se pravilima bar približno utvrdi trajanje mečeva.

Komentari

avatar